OVO SIGURNO NISTE ZNALI:

Mirisne sveće više štete vazduhu u domu nego što njihova aroma ima benefita!

Iako su pre skoro vek i po električne sijalice skoro u potpunosti zamenile upotrebu sveća za osvetljenje unutrašnjih prostorija, to ne znači da su sveće stvar prošlosti. Štaviše, uvek u kući imamo barem poneku, čisto da nam se nađe za slučaj da ostanemo bez struje.

Sveće u svom domu redovno palimo i na rođendane, na dan krsne slave i na druge velike religijske praznike ili u crkvi. Takođe, zahvaljujući savetima koji nam dolaze od stručnjaka za wellbeing, popularnost mirišljavih sveća, čije različite arome i boje imaju zadatak da poboljšaju naše raspoloženje, podignu koncentraciju, umire nas ili stvore romantičnu atmosferu, u konstantnom je porastu.

Neki od proizvođača sveća čak tvrde da njihovo paljenje predstavlja odličan način da rasteramo sve neprijatne mirise u prostoru u kom boravimo, a mnogi (pogrešno) veruju da korišćenje mirišljavih sveća predstavlja sjajan način da se, ukoliko pušimo u kući, otarasimo štetnog uticaja, ali i zadaha duvanskog dima i “osvežimo” prostor. Međutim, u pitanju je zaista ogromna zabluda!

Nikakve sveće definitivno nisu naši prijatelji, a naročito ne ove moderne, koje se sve ređe prave od pčelinjeg voska i drugih prirodnih materijala, već od parafina, jednog od štetnih naftnih derivata. Zato svaki put kada zapalimo sveću, bilo parafinsku, bilo “prirodnu” moramo da budemo svesni toga da je smo izloženi čistom sagorevanju i otvorenom plamenu, jer sve vreme udišemo dim pun toksina koji može biti vrlo vrlo opasan za naše zdravlje. Svako sagorevanje je opasno po zdravlje, i svaku vrstu dima treba izbegavati.

Pored ugljen-monoksida, koji predstavlja produkt svakog sagorevanja, u dimu zapaljene sveće se, slično kao i kod zapaljene cigarete, nalaze se alkani i alkeni, poput onih kakvh ima u izduvnim gasovima automobila. Takođe, u vazduh se oslobađaju toluen i benzen koji, bez odgovarajuće ventilacije, mogu da iritiraju oči, nos, izazovu glavobolju i brojne druge neprijatne simptome.

A da paradoks bude veći, sveće ne samo da mogu doprineti većem zagađenju vazduha unutar prostorije u kojoj se pale, već i otvoreni plamen čak može dovesti i do neželjenog požara. Tako da, imajte u vidu da čak i kad koristite sveće koje navodno “sakupljaju” miris duvanskog dima, zapravo stvar samo činete još gorom po sve koji su u prostoriji, jer i jedna i druga vrsta sagorevanja i otvorenog plamena nanose štetu zdravlju čoveka.

Kada je reč o kvalitetu vazduha ispunjenog dimom klasične cigarete koja se konzumira paljenjem a potom i sagorevanjem duvana, dovoljno je pomenuti samo da u njemu ima oko 6.000 različitih supstanci, od kojih oko 100 spada u štetne i potencijalno štetne za zdravlje. Što je zaista gorući problem kako za pušača, tako i za sve u njegovoj okolini.

Iako su sveće, pa čak i čist petrolej, nekada imali ključnu ulogu u noćnoj rasveti, jer praktično nije bilo drugih izvora svetlosti, otkrićem struje danas imamo značajno manje štetne sijalice, koje su poslednjih godina dodatno napredovale do onih “štedljivih”. Isto tako, kada su osveživači prostora u pitanju, za njih sada postoje napredne bezdimne varijante, koje isključuju svaki vid sagorevanja.

A što se cigareta tiče, naravno, savet je da ih ostavite zauvek. No, ukoliko vam to ne polazi za rukom, naučne inovacije i razvoj tehnologija poslednjih godina doprineli su da se i u ovom slučaju napravi veliki korak ka bezdimnim alternativama, kojima je zadatak da se trajno eliminiše sagorevanje i emisija štetnih toksina u vazduh.