UREĐAJI KOJI ZAGREVAJU DUVAN I CIGARETE – OVO SU GLAVNE RAZLIKE

Znate li da su pojedine studije pokazale da je čak 40% naših svakodnevnih postupaka jednostavno “stvar navike”?

I dok s jedne strane postoje one dobre, zdrave i pozitivne navike koje nas guraju da postanemo bolja verzija sebe, s druge su one loše, koje ne samo da nas koče u napretku, već često mogu da budu vrlo štetne kako po nas, tako i po okolinu.

U jednu od najštetnijih ljudskih navika svakako spada i pušenje, koje za mnoge pušače i njihovu okolinu predstavlja pravi Gorući problem, kojeg bi što pre trebalo da se reše.

Činjenica je da potpuno ostavljanje cigareta nije tako jednostavno ako uzmemo u obzir da 9 od 10 pušača nastavlja da puši uprkos svesti o štetnosti ove navike. Međutim, većina pušača koja nije spremna da se potpuno odrekne duvana i nikotina, može da se informiše o tome kako da umanji štetnost ove navike.

Bezdimne alternative razvijene su upravo kako bi se smanjila štetnost pušanja cigareta. Znajući da o bezdimnim alternativama postoje brojne oprečne informacije u nastavku pročitajte koje su to glavne razlike između uređaja koji zagrevaju duvan u poređenju sa klasičnim cigaretama.

1. Način rada: Cigarete sagorevaju duvan, dok uređaji koji zagrevaju duvan to čine na nižoj temperaturi, bez stvaranja plamena i sagorevanja. Samim tim i bez nastanka duvanskog dima, pošto se procesom zagrevanja oslobađa aerosol.

2. Izloženost štetnim materijama: Sagorevanje duvana u cigaretama stvara mnogo štetnih materija kao što su katran, ugljen monoksid i druge štetne materije. S druge strane, zbog toga što ne sagorevaju duvan, ove alternative smanjuju izloženost organizma većini štetnih materija u odnosu na dim cigarete.

3. Miris i ostatak: Cigarete ostavljaju jak miris dima i pepeo, dok alternative koje zagrevaju duvan obično imaju manje intenzivan miris i ne ostavljaju pepeo.

4. Navike pušenja: Uređaji koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan su namenjeni isključivo punoletnim pušačima koji žele da smanje izloženost štetnim materijama, ali iz nekog razloga se ne odriču duvana i nikotina. Nikako nisu namenjene maloletnim osobama, nepušačima kao ni bivšim pušačima.

Ove alternative i dalje oslobađaju nikotin, koji izaziva zavisnost, pa je važno naglasiti da, iako jesu bolja opcija od nastavka pušenja cigareta, alternative nisu bez rizika. Studije su pokazale da mogu smanjiti izlaganje organizma štetnim materijama u poređenju s cigaretama.
U svakom slučaju, najbolje je potpuno prestati s pušenjem ili korišćenjem duvanskih i nikotinskih proizvoda kako bi se uklonio rizik od štetnih posledica po zdravlje. Ako želite da prestanete da pušite, preporučljivo je konsultovati se s medicinskim stručnjakom ili se pridružiti programu za odvikavanje od pušenja kako biste dobili podršku i korisne informacije.