Ako ovako planirate da se grejete ove zime, mnogo rizikujete

Mnoga domaćinstva već uveliko razmišljaju o predstojećoj zimi i u potrazi su za ogrevom. Među njima, mnogi razmatraju najbolje opcije da zagreju svoj dom tokom hladnih dana, koje ne samo da će im uštedeti novac, već će i predstavljati što manji rizik kako za zdravlje svih ukućana, tako i za životnu sredinu. Nažalost, mnoge postojeće i popularne metode grejanja u našoj zemlji ne predstavljaju baš tako dobro rešenje.
Sagorevanje različitih vrsta goriva – bilo da je reč o drvetu, uglju, nafti ili gasu – u vazduh oslobađa dim, čađ, ugljen-monoksid i druge štetne supstance koje mogu ostaviti ozbiljne posledice po naše zdravlje. I zato rešavanje ovog problema predstavlja gorući problem savremenog doba.
Ova zagađenja posebno su opasna za osobe sa već postojećim respiratornim problemima, kao što su astma ili hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), a za određene štetne supstance iz dima dokazano je da povećavaju rizik od pojave raka pluća i kancera drugih organa. Među mogućim posledicama mogu se naći i problemi sa kožom i očima, u vidu iritacije i alergijskih reakcija kod osoba osetljivih na zagađenje. 
Sagorevanje različitih goriva, može se uporediti sa duvanskim dimom, koji takođe oslobađa manje-više slične štetne supstance u vazduh. Na primer, oba tipa dima proizvode sitne čestice i gasove poput već pomenutog ugljen-monoksida i teških metala. A kao što je dobro poznato, duvanski dim je jasno povezan sa raznim zdravstvenim problemima. U njemu je potvrđeno prisustvo više od 6.000 potencijalo opasnih štetnih supstanci. Iz duvana se oslobađa i nikotin za koji se takođe zna da nije bez rizika jer izaziva zavisnost, ali istraživanja pokazuju i da ovaj sastojak nije glavni krivac za nastajanje bolesti povezanih sa pušenjem. Zapravo, sporan je način na koji pušači konzumiranjem cigareta do nikotina dolaze, jer danas postoji mnogo više manje štetnih oblika unosa nikotina.

I zato, s obzirom na sve navedene štetne efekte sagorevanja u svakom obliku, ne bi bilo loše razmotriti alternative koje su manje štetne kako za zdravlje, tako i za životnu sredinu. Evo nekoliko opcija:

Grejanje na struju – električni grejači ne proizvode dim i čađ i smatraju se čistijom opcijom za grejanje.

Toplotne pumpe – ovi uređaji koriste obnovljive izvore energije, i imaju manji uticaj na životnu sredinu, a posebno se preporučuje energija dobijena iz geotermalnih izvora, koja za grejanje domova koiristi toplotnu energiju zemlje.

Solarne grejalice – koriste energiju Sunca za zagrevanje prostora i vode, a sav višak električne energije može da se iskoristi za napajanje drugih uređaja u domu.

Biomasa – korišćenje biomase, poput peleta ili briketa nešto je održivija alternativa sagorevanju drveta, posebno ukoliko su u pitanju zatvorena ložišta.

Kada su u pitanju klasične cigarete, i za njih danas postoje manje štetne alternative. U pitanju su uređaji zahvaljujući kojima duvan više ne sagoreva, već se samo zagreva, pa se samim tim u vazduh ne oslobađaju dim i štetne supstance.

Zbog svega toga, važno je razmisliti o manje štetnim opcijama za grejanje koje će podjednako doprineti očuvanju našeg zdravlja i životne sredine. A što se cigareta tiče, savet je istražiti manje štetne alternative, o kojima više možete saznati OVDE.