PRIHVATIMO
“SMANJENJE ŠTETNOSTI”

Inovacije u nauci, tehnologiji i regulatornom okviru promenile su naše živote. Korišćenje ovih inovacija u cilju smanjenja negativnih efekata potencijalno štetnog ponašanja naziva se “Smanjenje štetnosti”.

Uzmimo samo neke za primer:

• Štedna sijalica – ona nam i dalje daje svetlost, ali uz smanjen uticaj na životnu sredinu u odnosu na tradicionalne sijalice.

• Električna vozila – sve više smo svesni uticaja koji sagorevanje fosilnih goriva ima po našu okolinu, ali vožnja automobila je deo naših života. Električna vozila nam pružaju mogućnost da se vozimo, a u isto vreme smanjimo naš uticaj na životnu sredinu.

• Alternativni izvori energije – kao što su vetar i solarna energija – proizvode električnu energiju, ali uz manji uticaj na životnu sredinu od sagorevanja fosilnih goriva.

• Propisi o bezbednosti na putevima – sigurnosni pojasevi i vazdušni jastuci smatraju se osnovnim bezbednosnim mehanizmima modernih vozila. Kacige štite bicikliste od ozbiljnijih povreda.

• Proizvodi koji umanjuju štetan uticaj sunca – iako je svaka izloženost suncu štetna, postoje proizvodi koji ga umanjuju, kao što su razne kreme za sunčanje, šeširi ili naočare za sunce.

Što se više proizvoda za smanjenje štetnosti bude integrisalo u našu svakodnevnicu, veća će biti korist po pojedinca, društvo i životnu sredinu.

Kada je pušenje u pitanju, iako je prestanak pušenja uvek najbolji izbor, bezdimni proizvodi koji su naučno zasnovani su manje štetna alternativa za odrasle osobe koje bi u suprotnom nastavile da koriste cigarete.

POVEZANI ČLANCI: